Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ Η Α’ ΕΘΝΙΚΗ; (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ Η Α’ ΕΘΝΙΚΗ;
(ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)

Την προηγούμενη εβδομάδα σχολίασα το ύψος των τηλεοπτικών συμβολαίων των ομάδων της Α’ Εθνικής (βλέπε εδώ). Σήμερα θα σχολιάσω μια παράμετρο η οποία είχε σκόπιμα μείνει απ’ έξω καθώς από μια σκοπιά μπορεί και πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Το σημερινό μας θέμα είναι τα χορηγικά/διαφημιστικά έσοδα των ομάδων από το ποδοσφαιρικό στοίχημα. Ένα «θέμα αιχμής» για τις ομάδες οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να λαμβάνουν μερίδιο από τα κέρδη των στοιχηματικών εταιρειών από το στοίχημα στους αγώνες τους. Φαίνεται τόσο λογικό το αίτημα τους που μπαίνω στον πειρασμό να το υποστηρίξω και εγώ ως δίκαιο. Είναι, όμως, έτσι; Και πάνω απ’ όλα το λογικό (και δίκαιο) του αιτήματος προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία;

Η επιχειρηματική λογική επιβάλλει ότι μια επιχείρηση ξοδεύει για χορηγίες/διαφημίσεις λιγότερα (ή στη χειρότερη περίπτωση το ίδιο ποσό) με όσα ελπίζει να κερδίσει από την χορηγία/διαφήμιση της. Ακόμη και στην περίπτωση που για μια περίοδο το ποσό που ξοδεύει είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα της αυτό γίνεται με την προοπτική ότι στο μέλλον θα ρεφάρουν (ισοσκελίσουν) τις απώλειες και τελικά θα κερδίσουν κιόλας.

Η ίδια επιχειρηματική λογική επιβάλλει ότι σε περίπτωση που η ίδια εταιρεία διοργανώνει και άλλα τυχερά παιχνίδια εκτός του στοιχήματος οι χορηγίες/διαφημίσεις θα πρέπει να είναι κατανεμημένες σε όλα της τα παιχνίδια και να μη βαρύνουν μόνο έναν τομέα δραστηριότητας της. Έτσι βλέπουμε πως ο Ο.Π.Α.Π. όταν διαφημίζεται στις φανέλες των ομάδων της Α’ Εθνικής ΔΕΝ βάζει σ’ όλες το «Πάμε Στοίχημα». Οι ενδεικτικές φωτογραφίες από την μπασκετική (βλέπε εδώ) και την ποδοσφαιρική Α.Ε.Κ. (βλέπε εδώ, εδώ & εδώ) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Περνώντας, τώρα, στο «ζουμί» του ζητήματος. Ας υποθέσουμε ότι οι 4+1 μεγάλοι παίρνουν διαφήμιση από τον Ο.Π.Α.Π. για να διαφημίζουν και οι πέντε το «Πάμε Στοίχημα». Υποθέτουμε, επίσης, πως ο Ο.Π.Α.Π. πλήρωσε συνολικά 10 εκ. για την διαφήμιση στη φανέλα. Οι υπόλοιπες 9 ομάδες ας υποθέσουμε ότι πήραν από 700 χιλ. η καθεμιά από άλλες στοιχηματικές εταιρείες. Επιπλέον η «κεντρική χορηγία» του Πρωταθλήματος ας υποθέσουμε ότι είναι του ύψους των 2,5 εκ. Ευρώ. Άρα, το συνολικό ποσό είναι:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟ
4+1 μεγάλοι 10.000.000
9 υπόλοιποι 6.300.000
κεντρική χορηγία 2.500.000
Σύνολο 18.500.000

Είναι οι συνολικές πωλήσεις (Τζίρος) του Ελληνικού (μόνο) στοιχήματος σ’ όλες τις εταιρείες 18,5 εκ. Ευρώ; Προσέξτε δεν μιλάμε για «Κέρδη» τα οποία δεδομένων των αντικρουόμενων συμφερόντων εταιρειών και παικτών του στοιχήματος για να υπάρξουν προϋποθέτουν την χασούρα των τελευταίων. Αν οι ομάδες λαμβάνουν ένα ποσοστό επί των Κερδών αυτό θα έπρεπε να είναι μεγάλο για να έχουν κάποια σοβαρά έσοδα. Έτσι, το ποσοστό των ομάδων, προφανώς, θα υπολογίζεται επί του Τζίρου μόνο των Ελληνικών αγώνων.

Τώρα τίθενται δύο ζητήματα.

Το μεν πρώτο αφορά το πρακτικό ζήτημα της καταμέτρησης και πιστοποίησης του Τζίρου. Αν η συμφωνία δεν βασίζεται στην από μέρους των ομάδων καλή θέληση των εταιρειών να τους παρέχουν τίμια δεδομένα, τότε δημιουργεί μια μηχανογραφική πρόκληση για την SUPER LEAGUE η οποία πρέπει ν’ αναπτύξει μια πλατφόρμα η οποία σε μηνιαία βάση θα πρέπει να συνδέεται με τα μηχανογραφικά συστήματα των στοιχηματικών εταιρειών. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα το δέχονταν οι εταιρείες μιας και τίθεται θέμα χρήσης των δικών τους δεδομένων από τις ανταγωνίστριες εταιρείες. Εναλλακτικά θα μπορούσε η SUPER LEAGUE να στέλνει ανθρώπους της να λαμβάνουν από την εταιρεία (κάνοντας και τους δικούς τους ελέγχους) τα στοιχεία. Στη περίπτωση αυτή το ζήτημα είναι μόνο η ακεραιότητα των ατόμων αυτών.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η μοιρασιά. Προφανώς, τα λεφτά της διαφήμισης στις φανέλες μιας ομάδας ΔΕΝ αντιστοιχούν (στο 99% των περιπτώσεων) σε ποσοστό του Τζίρου της στοιχηματικής εταιρείας από τα στοιχήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη ομάδα. Αν υποθέσουμε ότι ομάδες και εταιρείες καταλήγουν στο 10% τα 2 εκ. των «4+1 μεγάλων» αντιστοιχούν (αν είναι ισομερώς κατανεμημένα) σε 20 εκ. Τζίρο καθενός τους!!! Συνεπώς, αν οι διαφημίσεις στις φανέλες αντιστοιχούν μόνο στο στοίχημα τα 2 εκ. της Α.Ε.Κ. για παράδειγμα δεν της ανήκουν εξ’ ολοκλήρου.

Ο Ο.Π.Α.Π. επειδή διοργανώνει και άλλα τυχερά παιχνίδια μπορεί να ισχυριστεί ότι διαφημίζει στους «4+1 μεγάλους» τα υπόλοιπα παιχνίδια του. έτσι θα έχουμε το επιχειρηματικά οξύμωρο ο Ο.Π.Α.Π. να πληρώνει δυό φορές▪ τη μία για να διαφημίζεται ως εταιρεία και την άλλη πληρώνοντας ποσοστό από το Τζίρο των Ελληνικών ομάδων στο στοίχημα. Επί της ουσίας, όμως, θα έχει πληρώσει μέσω της διαφήμισης του στις φανέλες πολύ περισσότερα. Δυστυχώς, όμως, τα λεφτά αυτά θα έχουν μεταφερθεί στην πλειοψηφία τους μόνο στους «μεγάλους» και σε βάρος των μικρομεσαίων ομάδων (ακόμα και αν διαφημιζόταν σ’ όλες τις ομάδες ΔΕΝ θα πλήρωνε σ’ όλες τα ίδια λεφτά).

Έτσι πρακτικά και έχοντας υπόψη ότι οι μεγάλοι «Δεν δίνουν ούτε του αγγέλου τους νερό» στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν οι μικρομεσαίες ομάδες είναι στην μοιρασιά του ποσοστού επί του Τζίρου των στοιχηματικών εταιρειών. Αν η μοιρασιά γίνει με βάση ένα ελάχιστο ποσό (κατώφλι) και στη συνέχεια το υπόλοιπο να μοιραστεί με βάση την βαθμολογική κατάταξη, τότε ενώ τα έσοδα για τους μικρομεσαίους θ’ αυξηθούν, ομοίως θ’ αυξηθεί και η οικονομική ανισότητα.

Επί της ουσίας τα λεφτά που έχει πληρώσει ο Ο.Π.Α.Π. αλλά και άλλες στοιχηματικές εταιρείες στις διαφημίσεις της φανέλας των ομάδων τα τελευταία χρόνια έχουν (ανάλογα την εταιρεία) είτε υπερκαλύψει είτε εξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό οποιαδήποτε αξίωση των ομάδων. Ωστόσο, όλη αυτή η κουβέντα για το ποσοστό των ομάδων από το στοίχημα ρίχνει στο σκοτάδι ίσως την πιο σημαντική πλευρά όλου του ζητήματος▪ η οποία συνοψίζεται στο ερώτημα: «Για ποιόν γίνονται όλα αυτά;».

Μια προφανής (δυστυχώς για τον τρόπο που σκεφτόμαστε) απάντηση είναι «Για τις ομάδες.». Η λιγότερο προφανής είναι «Για τους οπαδούς των ομάδων και τους φιλάθλους γενικότερα.». Έτσι, ενώ έχουμε ένα Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο το οποίο για την επιβίωση του βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον οπαδό/φίλαθλο αυτό (το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο) στην πράξη ελάχιστα προσφέρει πίσω σ’ αυτόν (τον οπαδό/φίλαθλο).

Πράγματι, οι οπαδοί/φίλαθλοι στηρίζουν οικονομικά τις ομάδες αγοράζοντας: εισιτήρια, συνδρομές στη NOVA (για τα εκτός έδρας όσοι πηγαίνουν στο γήπεδο), τα είδη των ομάδων, στοιχηματίζοντας στα παιχνίδια τους. Κάποιοι τα κάνουν όλα τα προηγούμενα. Έτσι για να έχει αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των ομάδων και από το στοίχημα θα πρέπει αυτές να λειτουργήσουν «ανταποδοτικά» προς τους χρηματοδότες τους, δηλαδή τους οπαδού τους και τους φιλάθλους.    

Η «ανταποδοτικότητα» δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση τους (οπότε θα λειτουργεί προς όφελος μόνο όσων τις υποστηρίζουν), αλλά και με γνώμονα την οικονομική τους εξυγίανση. Είδαμε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ποιος στην πραγματικότητα πλήρωσε τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων (βλέπε εδώ). Επιπλέον προκειμένου το «Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο» να είναι χωρίς εισαγωγικά Επαγγελματικό πρέπει οι ομάδες να μπορούν να συντηρούνται ξοδεύοντας όχι παραπάνω από τα ετήσια έσοδα τους. Άρα, τα παραπάνω έσοδα θα πρέπει αν όχι αποκλειστικά τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να κατευθυνθούν στην εξόφληση των χρεών των ομάδων «ανταποδίδοντας» και σ’ όσους δεν τις υποστηρίζουν την χρηματοδότηση τους απ’ αυτούς. Σε κάθε άλλη περίπτωση απλώς «θα έχουμε ρίξει και άλλα λεφτά σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο» ζημιώνοντας όλους μας. Ακόμη καλύτερα η απόσβεση των χρεών να ξεκινήσει σε πρώτη φάση απ’ αυτά που αφορούν στο Κράτος και σε παίκτες-προπονητές και εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση η χρηματοδότηση του Επαγγελματικού μας Ποδοσφαίρου από το στοίχημα πάει χέρι-χέρι με την εξασφάλιση της απόδοσης των αντίστοιχων φορολογικών εσόδων στο Δημόσιο Ταμείο. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα πρέπει να είναι μάλλον προφανές. Είναι;

26 Σεπτέμβρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 131 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΑ Η Α’ ΕΘΝΙΚΗ; (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)