Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ (ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ
(ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ)

Εδώ και πολλά χρόνια σε όσους ασχολούνται με το Ελληνικό Ποδόσφαιρο και ειδικότερα με την Εθνική ομάδα υπήρχε η πεποίθηση ότι η αποστολή και η σύνθεση της ήταν προϊόν και παρασκηνιακών συνεννοήσεων μιας και η συχνότητα εμφάνισης ενός παίκτη σ’ αυτή επηρέαζε θετικά την αξία του (ειδικά σε περίπτωση πώλησης στο εξωτερικό). Έτσι οι «μεγάλοι» αρχικά όταν ανακοινώνονταν οι προσκλήσεις και στη συνέχεια μετά τα παιχνίδια της Εθνικής και αναλόγως της χρησιμοποίησης των δικών τους παικτών ξιφουλκούσαν εναντίον κυρίως της Ε.Π.Ο. και δευτερευόντως του προπονητή. Επί θητείας Ρεχάγκελ και κυρίως επειδή οι κορυφαίοι Έλληνες παίκτες χωρούσαν όλοι στην αποστολή η κόντρα ήταν υπό έλεγχο. Άλλωστε μέχρι το 2004 δεν είχαν ανοίξει οι αγορές του εξωτερικού για τους Έλληνες.

Στη συνέχεια η κατάσταση χειροτέρεψε καθώς η παρουσία των Ελλήνων στο εξωτερικό έγινε ευκολότερη και όλοι ήθελαν να μοσχοπουλήσουν τους δικούς τους. κάπως έτσι φτάσαμε και στο σήμερα όπου ένας Ολλανδός κάνει τον προπονητή στην Εθνική ομάδα. Για την αξία ως προπονητή του Φαν Σιπ δεν έχω σίγουρη άποψη και για τις ανάγκες του σημερινού κειμένου δεν χρειάζεται. Όσα ακολουθούν ισχύουν το ίδιο είτε προπονητής είναι ο Ρεχάγκελ, ο Φαν Σιπ ή ο Μίλτος Παπαποστόλου, γιατί (όσα ακολουθούν) έχουν να κάνουν με τον προπονητή της Εθνικής ως άνθρωπο.

Δεν αμφισβητώ (κάθε άλλο μάλιστα) ότι στην Εθνική ο Ολλανδός έχει θέσει τους δικούς του κανόνες, οι οποίοι προφανώς είναι γνωστοί στους παίκτες της. Είναι, επίσης, απολύτως λογικό κάθε παίκτης της Εθνικής να έχει τις προτιμήσεις τους (συμπάθειες και αντιπάθειες) για τους συμπαίκτες του και ειδικά τους παρτενέρ του. Όπως, επίσης, είναι δεδομένο ότι παίκτες που αραιά και που παίζουν μαζί και δεν έχουν πολλά παιχνίδια μαζί δεν έχουν την απαραίτητη χημεία (οι προπονήσεις δεν βοηθούν πολύ). Μετά τις (αυτονόητες) αυτές παραδοχές ας πάμε στο προκείμενο.

Μετά την πρώτη νίκη του Φαν Σιπ ως προπονητή της Εθνικής ο Σιόβας έκανε τις γνωστές δηλώσεις του (βλέπε εδώ), τις οποίες ανασκεύασε/διευκρίνισε λίγο μετά (βλέπε εδώ). Προφανώς, η ανασκευή/διευκρίνιση προέκυψε και επειδή ο Σιόβας ενημερώθηκε για την ενόχληση του προπονητή του, ο οποίος σύμφωνα με τον ρεπορτάζ θα συναντιόταν με τον παίκτη για να το ξεκαθαρίσουν (βλέπε εδώ).

Από την πλευρά του ο Ολλανδός προφανώς δεν θέλει να διαταραχθεί τόσο το κλίμα όσο και η κυριαρχία του από οποιαδήποτε δήλωση (κυρίως) παίκτη. Οπότε καλά θα έκανε να «κόψει τον βήχα» σ’ όλους από την αρχή μέσω παραδειγματισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μιας και υπήρχαν ήδη οι κανόνες του (οι οποίοι είχαν παραβιαστεί) και ήταν γνωστοί σ’ όλους η τιμωρία θα έπρεπε να είναι άμεση (μετά το παιχνίδι που έγινε στις 6 Σεπτέμβρη ή το αργότερο την επόμενη). Όμως ο Φαν Σιπ άφησε να περάσει και η επόμενη μέρη (οπότε είχε γίνει η ανασκευή/διευκρίνηση) και δεδομένου ότι δεν συναντήθηκε/επικοινώνησε με τον παίκτη έδωσε την εντύπωση ότι το θέμα είχε λήξει. Το γεγονός ότι η εντύπωση αυτή ήταν σωστή ενισχύεται από το ότι ΔΕΝ υπήρξε καμία διαρροή από το «περιβάλλον του Φαν Σιπ» σχετικά με τιμωρία του παίκτη.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάνουμε δύο βδομάδες μετά να μαθαίνουμε από τηλεοπτική συνέντευξη του προπονητή της Εθνικής ότι ο Σιόβας «έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής ομάδας». Παρακάμπτω το αν ο παίκτης είχε ενημερωθεί προσωπικά για την απόφαση του πριν τη συνέντευξη. Ακόμα και αν όπως λέγεται ο παίκτης το έμαθε το ίδιο βράδυ πριν την συνέντευξη αυτό ΔΕΝ σημαίνει πως χεν υπήρξε σκηνοθεσία της ανακοίνωσης έτσι όπως νόμιζαν ότι βόλευε τον σχεδιασμό των ανθρώπων του Ιβάν. Το ζήτημα πως η τιμωρία του έγινε τηλεοπτικά και μάλιστα στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη (ο οποίος -όπως λέγεται- «μάτωσε» οικονομικά για τις προηγούμενες εκλογές της Ε.Π.Ο., την εργοδότρια του Φαν Σιπ) ήταν αρκετό για ν’ αρχίσει ένας πόλεμος χαρακωμάτων.

Από κει και πέρα το μόνο σίγουρο είναι πως η τιμωρία του Σιόβα και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε και στο ίδιο κανάλι που και εκείνος έκανε τις δηλώσεις του (αφού το OPEN μεταδίδει του αγώνες της Εθνικής ομάδας) όπως σημειώνει μεταξύ άλλων και ο Παπαθεοδώρου (βλέπε εδώ) έγινε μόνο και μόνο για να προστεθεί ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης στον πόλεμο μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Μένει να δούμε πως θα κλιμακωθεί όλος αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος και ποιο θα είναι το κόστος του.

Με βάση όλα τα παραπάνω η κριτική στον Φαν Σιπ όχι για την απόφαση του αλλά για την μεθόδευση της στο ανθρώπινο προσωπικό επίπεδο είναι μάλλον περιττή. Είναι περιττή γιατί με την τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι αυτού που ελέγχει(;) την Ε.Π.Ο. (η οποία τον πληρώνει) απέδειξε ότι είναι ένας υπαλληλάκος. Και ως υπαλληλάκος κάνει αυτό που του υποδεικνύουν όπως του το υποδεικνύουν. Προσωπικά μου είναι αδιάφορο αν όπως καταγγέλλουν οι «γνήσιοι Γαύροι» «παίρνει χαρτάκι» με τις προσκλήσεις και τη σύνθεση της Εθνικής. Το μόνο σίγουρο είναι πως απέδειξε ότι ως προπονητής στην διαχείριση των παικτών του έχει μεγάλο πρόβλημα.

Γιατί ένας προπονητής είναι αντίστοιχος του δασκάλου. Ο Φαν Σιπ είναι 56 ετών και ο Σιόβας 32. Τυπικά και οι δύο είναι ενήλικοι, αλλά ο χειρισμός του ζητήματος από τον προπονητή της Εθνικής δείχνει μνησικακία, η οποία με τη σειρά της παραπέμπει σε μικρότητα. Δηλαδή, τελικά, σε κόμπλεξ. Και όπως και να το κάνουμε το κόμπλεξ δεν είναι και η καλύτερη βάση για να χτίσεις μια ομάδα και μάλιστα μια Εθνική ομάδα στην οποία πρέπει να καθρεπτίζεται όχι μόνο ο δυναμισμός αλλά και η σύμπνοια του Έθνους που αυτή εκπροσωπεί.

 

 

23 Σεπτέμβρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 171 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ (ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ)