Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ» ΤΟ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑ (ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΞΑΝΕΣΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ» ΤΟ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑ
(ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΞΑΝΕΣΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ)

Η εκ νέου αλλαγή χρήσης της «Αγιά Σοφιάς» ξεσήκωσε μια θύελλα διαμαρτυριών κυρίως για τον συμβολισμό που αυτή έκρυβε. Για μια ακόμη φορά ο συμβολισμός συσκότισε οτιδήποτε σημαντικό τόσο σχετικά με την «Αγία του Θεού Σοφία» όσο και με τους Χριστιανούς και τη σχέση τους με τις άλλες θρησκείες. Τώρα που κατακάθισε ο αρχικός θόρυβος είναι η στιγμή για μια αποτίμηση της λαϊκίστικης κίνησης του Ερντογάν σε συμβολικό επίπεδο αφ’ ενός ν’ ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και αφ’ ετέρου ν’ αποκαθηλώσει τον «κοσμικό» Κεμάλ (ο οποίος είχε μετατρέψει την «Αγιά Σοφιά» από τζαμί σε μουσείο). Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η απόφαση αυτή ΔΕΝ είναι τόσο σημαντική (και προκλητική) για την Χώρα μας όσο κάποιοι σκόπιμα θέλουν να την παρουσιάσουν.

Όπως προκύπτει και από αυτό το βίντεο η μετατροπή της «Αγιά Σοφιάς» από μουσείο σε τζαμί ήταν αναμενόμενη. Επί της ουσίας πρόκειται για την πέμπτη μετατροπή χριστιανικού ναού με το ίδιο όνομα την τελευταία δεκαετία. Άρα δεν θα έπρεπε να προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση. Από κει και πέρα υπάρχει και η οικονομική παράμετρος της απόφασης αυτής η οποία αφορά:

  • Την απώλεια των εσόδων από την πώληση των εισιτηρίων στους επισκέπτες της. Τα έσοδα εκτιμώνται στα 50 εκ. Ευρώ και ήταν περισσότερα από τα έσοδα των διοδίων των γεφυρών του Βοσπόρου.
  • Την αποζημίωση της Ελβετικής εταιρείας που έχει για ακόμη 7 χρόνια την εκμετάλλευση της.
  • Το κόστος για το πολυτελές χαλί προσευχής, το οποίο προφανώς θα είναι το πλέον ακριβό.
  • Την απώλεια της χρηματοδότησης της UNESCO.

Από την άλλη δεν έχει νόημα (παρά μόνο για να προκαλέσει) η ύπαρξη δύο μεγάλων τζαμιών δίπλα-δίπλα. Γιατί δίπλα στην «Αγιά Σοφιά» βρίσκεται το «Μπλε Τζαμί» το οποίο κατασκευάστηκε από τον Σουλτάνο Αχμέτ στις αρχές του 17ου αιώνα.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Ερντογάν ΔΕΝ άλλαξε τίποτα ουσιαστικό όσον αφορά στα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα. Έθεσε, όμως, μια παράμετρο την οποία οι «Εθνικιστές» («επαγγελματίες» και μη) πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους. Αν πρέπει να «απαντήσουμε» στην «πρόκληση» αυτή του Ερντογάν πως πρέπει να το κάνουμε; Να κάνουμε κάτι που θα «πληγώσει» την Κεμαλική ή την Μουσουλμανική Τουρκία; Ν’ αντιδράσουμε υπολογίζοντας ότι ο σημερινός δρόμος της Τουρκίας θα συνεχιστεί ή μήπως ότι η πορεία της θ’ αναστραφεί επιστρέφοντας στον Κεμάλ (μ’ ότι αυτό σήμαινε στο παρελθόν); Δυστυχώς, αυτά τα ερωτήματα ΔΕΝ έχουν οριστική απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η υπόθεση μας έδωσε την ευκαιρία έστω και σε συμβολικό επίπεδο να δούμε τους «συμμάχους» μας γκρεμίζοντας παράλληλα κάποιους μύθους που είχαν μεγάλη λαϊκή κατανάλωση (όπως αυτός της «ομοδόξου Ρωσίας» και του «ξανθού γένους»). Από την άλλη η αλλαγή χρήσης του ναού που έκτισε ο Ιουστινιανός έθεσε και το ζήτημα των σχέσεων των Χριστιανών με τις άλλες θρησκείες.

Των Χριστιανών οι οποίοι εξανέστησαν για την απόφαση αυτή επικαλούμενοι τον μουσειακό χαρακτήρα του κτιρίου και υπολογίζοντας την αλλαγή χρήσης του σαν «προσβολή». Μια «προσβολή» η οποία είναι τουλάχιστον της ίδιας αξίας με όσα συνέβησαν στον ίδιο ναό όταν η Κωνσταντινούπολη κατελήφθη το 1204 από τους Καθολικούς, αλλά και από την λειτουργία της ως τζαμί από το 1453 ως το 1934. Όσοι, λοιπόν, Χριστιανοί εξανέστησαν το έκαναν γιατί αναφέρονται μόνο στο σήμερα λησμονώντας όσα δεν θέλουν να θυμούνται.

Κάθε απόφαση αλλαγής χρήσης ενέχει ένα βαθμό αυθαιρεσίας. Κάθε τέτοια απόφαση έχει δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η ανάγκη που καλύπτει η αλλαγή χρήσης (π.χ. η ανυπαρξία άλλου τζαμιού κοντά). Το δεύτερο είναι αυτό της «επιβολής» (το έκανα γιατί εγώ μπορώ και εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό). Προφανώς το δεύτερο είναι το σημαντικότερο. Αυτό αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις που μια «νέα κατάσταση» έχει επικρατήσει σε βάρος μιας «παλαιότερης».

Τότε και προκειμένου η «νέα κατάσταση» να περιβληθεί με το ίδιο κύρος με την προηγούμενη στο «φαντασιακό» (που θα έλεγε και ο Καστοριάδης) των υπηκόων της την υποκαθιστά παντού. Αρχικά προσπαθεί να εξαφανίσει οτιδήποτε δεν είναι σε θέση η ίδια να κατασκευάσει. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο ότι δεν μπορεί να γκρεμίσει (ή ότι είναι τόσο όμορφο που αν το γκρέμιζε ΔΕΝ θα μπορούσε η ίδια να το ξαναφτιάξει).

Έτσι οι Χριστιανοί αφού κατέστρεψαν ότι μπορούσαν (π.χ. το χρυσό και ελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία) μετέτρεψαν τον Παρθενώνα (Ναό της Παλλάδας Αθηνάς) σε χριστιανικό ναό. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι μέλη Αρχαίων ναών χρησιμοποιήθηκαν σαν οικοδομικά υλικά για χριστιανικούς ναούς όταν αυτοί δεν θεμελιώνονταν πάνω σε Αρχαία ιερά. Τότε, όμως, για τους Εβραίους που εξήγαγαν την «αίρεση του Χριστιανισμού» στον υπόλοιπο κόσμο δεν υπήρχαν ζητήματα «πολιτιστικής κληρονομιάς» μιας και η μόνη τους επιδίωξη ήταν ν’ αφανίσουν από προσώπου γης οτιδήποτε Ελληνικό (ακόμη και μιμούμενοι ή οικειοποιούμενοι το).

Τώρα, διαμαρτύρονται και αγανακτούν όταν γεύονται αυτό που κάποτε κέρναγαν. Και τότε και τώρα αυτοί που αποφάσισαν την «αλλαγή χρήσης» το έκαναν γιατί μπορούσαν, θέλοντας να κάνουν επίδειξη της δύναμης τους. Στο κάτω-κάτω τίποτα δεν είναι παντοτινό και όλα είναι «δανεικά». Η Ιστορία κάνει κύκλους γιατί αυτοί που είναι σε «θέσεις ευθύνης» δεν δέχονται να διδαχθούν από το παρελθόν καθώς θεωρούν όχι μόνο ότι «ξέρουν καλύτερα» αλλά και θεωρούν ότι «είναι προορισμένοι για μεγάλα πράγματα».

Σε κάθε περίπτωση οι Χριστιανοί είναι οι τελευταίοι που έχουν το δικαίωμα ν’ αγανακτούν και να διαμαρτύρονται για την απόφαση του Ερντογάν. Είναι οι τελευταίοι γιατί και έχουν «μνήμη χρυσόψαρου» όσον αφορά τα δικά τους εγκλήματα και (το κυριότερο) γιατί ποτέ ΔΕΝ έχουν ζητήσει «συγγνώμη» γι’ αυτά. Αυτή τους η έπαρση (ότι δεν έκαναν τίποτα κακό) είναι ότι χειρότερο μπορούσε να τους συμβαίνει καθώς αντιστοιχεί στην «άτη» των Αρχαίων, η οποία ακολουθείται από την «νέμεση» (Θεία Δίκη) και την «τείση» (τιμωρία). Από την άποψη αυτή είναι στην ίδια Μοίρα με τον Ερντογάν.

Πάντως ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά ζητήματα η αλλαγή χρήσης ενός κτιρίου (ακόμη και της «Αγιά Σοφιάς») ούτε για αφορμή πολέμου (οποιουδήποτε τύπου) δεν κάνει▪ πόσο μάλλον για αιτία. Στο μόνο που ωφελεί εκατέρωθεν είναι στην αφύπνιση των πατριδοκάπηλων (και εθνοκάπηλων) των οποίων η δουλειά είναι να ξεσηκώνουν τους άλλους χωρίς ποτέ οι ίδιοι να διακινδυνεύουν.

Προσωπικά θεωρώ πως οι Έλληνες Χριστιανοί(!) θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι με την απόφαση του Ερντογάν καθώς αυτή αποτελεί προϋπόθεση για να «βγουν» οι σχετικές με την Κωνσταντινούπολη προφητείες. Οπότε από την σκοπιά αυτή ο Ερντογάν εκτελεί (αν και εν αγνοία του) το θέλημα Του. Μη μου πείτε ότι δεν είναι αυτή μια μεγάλη ικανοποίηση;

08 Αυγούστου 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 248 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ» ΤΟ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑ (ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΞΑΝΕΣΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ)