Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΟ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α.Ε.Κ. & ΓΑΥΡΟΥ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ
(ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α.Ε.Κ. & ΓΑΥΡΟΥ)

Πρώτιστο μέλημα των «αθλητικών συλλόγων/σωματείων» είναι να προσφέρουν τις ιδανικές (ανάλογα με την δυνατότητα τους) συνθήκες άθλησης αρχικά και στη συνέχεια πρωταθλητισμού σ’ όσους και όσες στην πορεία διακριθούν. Αυτό οφείλουν να το κάνουν ανεξάρτητα αν τα τμήματα τους είναι επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά. Σε κάθε περίπτωση οι «αθλητικοί σύλλογοι» και τα «σωματεία» οφείλουν να λειτουργούν με οδηγό τα «αθλητικά ιδεώδη» τον σεβασμό στα οποία πρέπει να επιβάλλουν στους αθλητές και παράγοντες τους. Δυστυχώς, δεν θα βρείτε κανένα που να διαφωνεί με τα προηγούμενα, αν και θα βρείτε πολλούς που ενώ θεωρητικά συμφωνούν πράττουν εντελώς διαφορετικά.

Το κατ’ εξοχήν σωματείο που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τα «αθλητικά ιδεώδη» εδρεύει στον Πειραιά και έχει τίτλο «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Οι περισσότεροι εν συντομία το αποκαλούν «Ολυμπιακός». Υποτίθεται (γιατί άλλα λένε οι πράξεις) πως το «ολυμπιακός» παραπέμπει στα «ολυμπιακά ιδεώδη» η βάση των οποίων είναι το «ευ αγωνίζεσθαι». Βέβαια, από την Αρχαιότητα κιόλας η δίψα για διάκριση μέσω της νίκης οδηγούσε πολλούς στην απάτη▪ ο σεβασμός στα «αθλητικά ιδεώδη» δεν είχε καταντήσει υποκριτικός όπως σήμερα.

Υποτίθεται πως στον αθλητισμό πρέπει να κερδίζει ο καλύτερος. Για να συμβεί όμως αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας διοργάνωσης στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες αποδέχονται τον κίνδυνο να έρθουν τελευταίοι μ’ ότι αυτό συνεπάγεται. Βέβαια, υπάρχει διαφορά από το να έρθεις τελευταίος σ’ έναν τελικό απ’ ότι σ’ έναν προκριματικό ή σ’ ένα Πρωτάθλημα (ειδικά όταν υπάρχει υποβιβασμός). Έτσι, στην πράξη «μεγάλοι» σύλλογοι είναι αυτοί που συμμετέχουν σε μια διοργάνωση από την αρχή ως το τέλος κάνοντας το καλύτερο που μπορούν. Σε κάθε περίπτωση μόνον ένας μπορεί στο τέλος να «σηκώσει την κούπα». Οι υπόλοιποι ανεξαρτήτως των παραπόνων που μπορεί να έχουν αποδέχονται την μοίρα τους και προετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.

Αυτός είναι ο κανόνας όταν οι συνθήκες είναι «κανονικές». Σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν «έκτακτες» συνθήκες είτε για κάποιον/-ους από τους συμμετέχοντες, είτε για όλους όπως η «πανδημία του κορονοϊού». Τότε είναι η στιγμή για τις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων και τους υπεύθυνους των τμημάτων να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους. αποφάσεις, οι οποίες αναλόγως των εξελίξεων μπορεί ν’ αποδειχθούν είτε σωστές, είτε λάθος. Στην δεύτερη περίπτωση ενδέχεται να εκθέσουν το σωματείο δημιουργώντας «μαύρες σελίδες» στην ιστορία του.

Στο Χάντμπολ Ανδρών για πολλά χρόνια το μοναδικό «μεγάλο» σωματείο ήταν ο Π.Α.Ο.Κ. Από το 2005-2006 στην Α1 συμμετέχει και η Α.Ε.Κ. οποία απορρόφησε την Ηλιούπολη. Στα 16 αυτά χρόνια η ομάδα κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα με ένα «ντάμπλ» (πέρυσι λόγω κορονοϊού δεν διεξήχθη ο Τελικός στον οποίο είχε προκριθεί αποκλείοντας εύκολα τον «γνήσιο Γαύρο»). Στην Ευρώπη σε 5 συμμετοχές στο «Τσάλεντζ Καπ» (την 3η σε δυναμικότητα Ευρωπαϊκή Διοργάνωση) έχει φτάσει μια φορά στον Τελικό (τον οποίο και έχασε), μια φορά στους «4», δύο φορές στους «8» (η μια πέρυσι όταν και διακόπηκε η διοργάνωση λόγω κορονοϊού) και φέτος διεκδικεί στον Τελικό το τρόπαιο για δεύτερη φορά. Επιπλέον έχει δοκιμάσει την τύχη της μια φορά στο «Τσάμπιονς Λιγκ» απ’ όπου αποκλείστηκε στον Α’ Γύρο και συνέχισε για έναν ακόμη γύρο στο EHF CUP και άλλη μια χρονιά στο EHF CUP όπου και αποκλείστηκε στον Α’ Γύρο. Και αυτό το τμήμα της «Μάνας Α.Ε.Κ.» αντιμετώπισε δυσκολίες βασικά οικονομικές και μια χρονιά έδωσε τη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία (την οποία και κέρδισε). Ωστόσο, παρά τα προβλήματα του ήταν πάντα εκεί.

Τελευταίο από τα «μεγάλα» σωματεία μπήκε στο Χάντμπολ Ανδρών ο «γνήσιος Γαύρος». Μέσω της απορρόφησης της ομάδας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ (τα οποία παρέμειναν ως «μέγας χορηγός» της ομάδας) το 2017 συμμετείχε για τρείς χρονιές στην Α1 μέχρι την αποχώρηση του φέτος. Στις τρείς αυτές συμμετοχές κατέκτησε 2 Πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα («ντάμπλ») στις δύο πρώτες σεζόν. Στην πρώτη του Ευρωπαϊκή συμμετοχή στο EHF CUP (την 2η σε δυναμικότητα διοργάνωση) το 2018-2019 έφτασε στους «32» και στην δεύτερη την επόμενη σεζόν στο 3ο προκριματικό γύρο.

Ωστόσο, μια ματιά στην ιστορία του τμήματος αποδεικνύει την παραδοσιακά προβληματική σχέση του «γνήσιου Γαύρου» με το άθλημα (βλέπε εδώ). Το τμήμα αρχικά ιδρύθηκε το 1931 για να διαλυθεί εξαιτίας του Β’ Π.Π. Επανασυστάθηκε το 1990 για να σταματήσει εκ νέου εξαιτίας έλλειψης ιδιόκτητου γηπέδου. Το 1994 ο Γαύρος Α. Κανώνης Πρόεδρος της ομάδας του Λυκαβηττού που έπαιζε στην Α2 πρόσφερε την ομάδα του στον Ολυμπιακό. Την σεζόν 1994-1995 η ομάδα με έδρα το Κερατσίνι κέρδισε την άνοδο στην Α1. Ωστόσο, αυτή η συμμετοχή στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία αφού με 5β. κατέλαβε την τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στην Α2. Αμέσως μετά εξαιτίας διαφωνιών με τον ερασιτέχνη Γαύρο η ομάδα συνέχισε ως Ολυμπιακός Κερατσινίου την πορεία της χωρίς πλέον να έχει καμία σχέση με τους «γνήσιους Γαύρους». (Από μια άποψη αυτή η ανάρτηση είναι έστω και από σπόντα σημαδιακή).

Πέρυσι, λόγω της πανδημίας το Πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε κανονικά με την Α.Ε.Κ. ν’ αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια. Αυτή η εξέλιξη έδωσε στους ερυθρόλευκους (που με τον ίδιο τρόπο στέφθηκαν Πρωταθλητές στο Γυναικείο Βόλεϊ) να μιλήσουν για «χάρτινη Πρωταθλήτρια) ξεχνώντας σκόπιμα την ευκολία με την οποία η Α.Ε.Κ. τους νικούσε εντός και εκτός έδρας είτε για το Πρωτάθλημα είτε για το Κύπελλο. Φέτος και μετά την διακοπή λόγω κορονοϊού οι υπεύθυνοι του τμήματος στοιχημάτισαν στην οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος και ίσως επειδή το ΙΕΚ ΞΥΝΗ που είναι και ο «μεγάλος χορηγός» της ομάδας ξέμεινε από λεφτά άφησαν ελεύθερους όλους του ξένους παίκτες. Στη συνέχεια και για να μην αγωνιστούν στην επανέναρξη προφασίστηκαν αρχικά κρούσματα κορονοϊού και τελικά ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους (οπότε και μηδενίστηκαν).

Από τα παραπάνω είναι σαφέστατη η διαφορά με την οποία αντιμετωπίζουν οι δύο σύλλογοι τον «ερασιτεχνικό αθλητισμό». Προφανώς και τα τελευταία χρόνια που το τμήμα έχει αναλάβει ο Παπασταμάτης η Α.Ε.Κ. έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε σχέση με το παρελθόν. Μια άνεση που έδειχνε να διαθέτει η ομάδα του Πειραιά όταν πήρε τα δύο συνεχόμενα «ντάμπλ» της στις δύο πρώτες παρουσίες της στην Α1. Σε κάθε περίπτωση η ανικανότητα των ερυθρόλευκων να συντηρήσουν σε υψηλό επίπεδο το τμήμα Χάντμπολ ξενίζει κάθε καλόπιστο παρατηρητή που έχει συνηθίσει να βλέπει τα τμήματα των «γνήσιων Γαύρων» στις κορυφαίες κατηγορίες των αθλημάτων που συμμετέχει.

Ακόμα περισσότερο απογοητευτική είναι η αίσθηση που απομένει πως ένας σύλλογος ο οποίος θέλοντας να προσεταιριστεί την αίγλη του Ολυμπιακού Ιδεώδους με την προσθήκη του επιθέτου «Ολυμπιακός» το προσβάλλει τόσο βάναυσα. Μια εξήγηση (η πιθανότερη) είναι πως οι σημερινοί παράγοντες πολύ μικρή σχέση έχουν με τους ιδρυτές του σωματείου, οπότε δεν είναι το ίδιο «εμποτισμένοι» με τα «ιδανικά» του. Από την άλλη αποδεικνύεται πως ο ερασιτέχνης Γαύρος είναι το ίδιο υπερφίαλος και αμετροεπής με τα «επαγγελματικά τμήματα» του. Η μόνιμη προσπάθεια υποτίμησης των αντιπάλων του και η μεταφορά των δικών του ευθυνών -για τις λάθος αποφάσεις των ανθρώπων του σωματείου- στις πλάτες άλλων (π.χ. Αυγενάκη, Ο.Χ.Ε.) είναι η ύστατη απόδειξη ότι Γαύρος και αποτυχία στο μυαλό τους δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Γι’ αυτό και επιδιώκουν με κάθε «Πειραιώτικο» τρόπο την επικράτηση και όταν αυτό δεν αποδίδει «την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια». Τουλάχιστον, με την αποχώρηση τους από το Πρωτάθλημα γλίτωσαν τον εξευτελισμό που τους περίμενε μέσα στο γήπεδο από την πολύ ανώτερη τους Α.Ε.Κ. Μένει να δούμε αν του χρόνου συνεχίσουν ν’ ασχολούνται με το Ανδρικό Χάντμπολ.

Υ.Γ. Μπορεί και η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. να μηχανεύεται τρόπους να γλιτώσει από τα Χρέη δηλώνοντας τις ομάδες Ανδρών και Γυναικών στο Βόλεϊ σε χαμηλότερες κατηγορίες, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε -όπως οι Γαύροι- ν’ αποχωρήσει από μια διοργάνωση. Κάτι είναι κι αυτό.

 

27 Απρίλη 2021
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 279 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΤΟ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α.Ε.Κ. & ΓΑΥΡΟΥ)