Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΚΠΤΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΚΠΤΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
(ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ)

Η μετάβαση από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση και από την Βασιλεία στην Δημοκρατία (ακόμη και την «Βασιλευομένη») έγινε εξαιτίας της οικονομικής δύναμης που απέκτησαν αρχικά οι έμποροι και στη συνέχεια οι βιομήχανοι. Γι’ αυτούς ήταν απόλυτη ανάγκη ν’ αλλάξει το status qvo έτσι ώστε να μπορούν να εκπροσωπηθούν στην πολιτική σκηνή. Γιατί παρά τα λεφτά που είχαν αποκτήσει η πολιτική εξουσία ήταν ακόμη στα χέρια των «ευγενών» των οποίων η οικονομική δύναμη είχε αρχίσει να ξεφτίζει γιατί εξαρτιόνταν από τις «έγγειες προσόδους» (δηλαδή, τα εισοδήματα από την ενοικίαση και εκμετάλλευση της γης). Μέχρι την αλλαγή του πολιτικού status qvo (αλλά ακόμη και σήμερα) ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος «κοινωνικής ανόδου» και κοινωνικής επικύρωσης της επιτυχίας ήταν η αγορά ενός «τίτλου ευγενείας» μέσω του γάμου με κάποια «γαλαζοαίματη».

Ωστόσο, ακόμη και για έναν πλούσιο έμπορο ή βιομήχανο ο ακριβός τρόπος ζωής μιας «γαλαζοαίματης» μπορεί ν’ αποδειχθεί μια μεγάλη πρόκληση. Ειδικά όταν οι δουλειές αρχίσουν να μην πηγαίνουν καλά και αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Προφανώς υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια «γαλαζοαίματη» την οποία ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας παντρεύεται για να μπει στην «υψηλή κοινωνία» και σ’ ένα «εμπορικό σήμα» ακόμη και το πιο ιστορικό. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη καθώς τα λεφτά που απαιτούνται απλά και μόνο για να συντηρηθεί η αίγλη και η φήμη ενός «εμπορικού σήματος» μπορεί να είναι περισσότερα από το κόστος του τρόπου ζωής μιας «γαλαζοαίματης».

Πάρτε για παράδειγμα μια «Βασίλισσα». Μια «Βασίλισσα» έκπτωτη από χρόνια, στην οποία ωστόσο έχει απομείνει ο τίτλος. Το βασικό στο εμπόριο (ακόμα και της ελπίδας) είναι το «σήμα», η «μάρκα». Όσο πιο γνωστή τόσο λιγότερη διαφήμιση απαιτείται. Από την άλλη πρέπει να διατηρείται η αίγλη και η φήμη της σε υψηλό επίπεδο και αυτό κοστίζει.

Κάποια στιγμή η πορεία της «Βασίλισσας» μας διασταυρώνεται μ’ αυτή ενός φέρελπι επιχειρηματία ο οποίος πιστεύει πως μ’ αυτή στο πλάι του μπορεί να μεγαλουργήσει προς όφελος και των δύο. Ο φέρελπις επιχειρηματίας μας έχει μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες που ασχολούνται με τον τζόγο. Μια εταιρεία η οποία βαθμηδόν εξαγοράζεται από μια πελάτισσα της. στον φέρελπι επιχειρηματία μας, τελικά, απομένει ένα μικρό ποσοστό μετοχών στην άλλοτε εταιρεία του και μια μικρή αλυσίδα από 6-7 καταστήματα ηλεκτρονικού τζόγου.

Έλα, όμως, που η δουλειά περνά κρίση και η κρίση αυτή μεταφράζεται σε μειωμένα Έσοδα. Τα οποία μειωμένα Έσοδα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην εικόνα της «Βασίλισσας» του. Στην αρχή ήταν όλα πιο εύκολα. Η «Βασίλισσα» του μετά από χρόνια που ζούσε στην ανέχεια δεν είχε πολλές απαιτήσεις. Αυτές ήρθαν όταν άρχισε σιγά-σιγά να επανέρχονται κάποια ψήγματα από την παλιά της αίγλη. Βέβαια, σ’ αυτή την πορεία δεν έλειψαν τα εμπόδια. Εμπόδια για τα οποία όπως αποδείχτηκε δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος.

Τότε ήταν που άρχισαν τα προβλήματα να γιγαντώνονται. Ήταν τότε που άρχισε να συνειδητοποιεί ότι είχε εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση η διαφυγή από την οποία ήταν δύσκολη και όσο πήγαινε γινόταν αδύνατη. Ήταν τότε που άρχιζε να φοβάται ότι μπορεί η «Βασίλισσα» να οδηγούνταν στην ατίμωση για ακόμη μια φορά και οι ευθύνες να βάραιναν αποκλειστικά αυτόν.

Τι μπορεί, όμως, να κάνει στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα μπλεγμένος; Πως να ξεπληρώσει τα Χρέη της «Βασίλισσας» του; Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα ξεπληρώσει. Βασικά έχει μόνο δύο επιλογές:

  • Να ψάξει για «συμπαίκτες» και δανεικά τριγύρω στους γνωστούς και φίλους του,
  • Να ζητήσει την βοήθεια των υπηκόων της «Βασίλισσας».

Η πρώτη επιλογή έχει τους περιορισμη εούς της. Ακόμα και αν βρει κάποιους πρόθυμους να τον δανείσουν αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια. Η δεύτερη επιλογή αφορά μεγαλύτερο αριθμό δανειστών οι οποίοι όμως μπορούν να εισφέρουν κατ’ άτομο λιγότερα λεφτά. Έτσι, η επιτυχία στην δεύτερη επιλογή είναι η προσέλκυση όσων γίνεται περισσότερων ατόμων. Δυστυχώς, η δεύτερη επιλογή έχει και ένα «πικρό ποτήρι» που πρέπει ο φέρελπις επιχειρηματίας μας να πιεί.

Το «πικρό ποτήρι» είναι η δημόσια αναγνώριση της αποτυχίας του και η ειλικρινής ανάληψη των ευθυνών του για την κατάσταση που διαμορφώθηκε σε συνδυασμό με τον συμβιβασμό που πρέπει ν’ αποδεχθεί όσον αφορά την διοίκηση της «Βασίλισσας». Μιας «Βασίλισσας» που δεν θα είναι πια μόνο δική του, αλλά θα έχει πλέον «κοινωνικοποιηθεί» και θ’ ανήκει αναλογικά σ’ όλους τους υπηκόους της.

Υ.Γ. Προφανώς παραήταν εύκολο να καταλάβει κανείς ποιους αφορά αυτό το κείμενο. Άλλο τόσο εύκολο είναι να συνειδητοποιήσουμε τι πρέπει να γίνει από δώ και πέρα. Ωστόσο, μιας και «τα κλειδιά των εξελίξεων» κρατά ο Μάκης Αγγελόπουλος το ζήτημα μετατίθεται στο τι συνειδητοποιεί εκείνος. Ακόμη κι έτσι «ο καιρός γαρ εγγυής» για την «Βασίλισσα». Και όσο περνά ο καιρός τόσο αυξάνονται οι ευθύνες του Μάκη.

Ευθύνες, όχι μόνο για τα οικονομικά της αλλά και την διοικητική ανυπαρξία της σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαιτησία. Η επίκληση των διαιτητών για να δικαιολογηθούν ήττες από το Λαύριο και τον Προμηθέα (που αντικαθιστά επάξια τον Γαύρο στην Α1) απλά αποδεικνύουν την διοικητική ανυπαρξίας της «Βασίλισσας». Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αυτό τουλάχιστον που δεν κοστίζει θα μπορούσε να το είχε διαχειριστεί πολύ καλύτερα, εκτός αν τον βολεύει κάθε τόσο να τους επικαλείται ως δικαιολογία. Προφανώς, όμως, για την ώρα αυτό του αρκεί (βλέπε εδώ). Καλά θα κάνει ο Μάκης να διαβάσει Ιστορία και ειδικά αυτή της περιόδου πριν από τον Β' Π.Π. Θα δει εκεί πως η πολιτική κατευνασμού του Χίτλερ από τους Αγγλο-Γάλλους όπως και η αντίστοιχη του Μεταξά έναντι του Μουσολίνι ΔΕΝ είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Όταν (νομίζεις ότι) σε πολεμούν αντιτάσσεις και εσύ ΔΥΝΑΜΗ, αλλιώς δεν σε σέβεται κανείς με αποτέλεσμα να καταντάς «κλωτσοσκούφι». Όλα τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις»

Ευτυχώς, το πρόσφατο παράδειγμα του μπασκετικού Π.Α.Ο.Κ. μας δίνει ένα μέτρο σύγκρισης και προσδοκίας. Σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα θα το προσδιορίσουν η επιλογή της χρονικής στιγμής κατά την οποία ο Μάκης θα αναγκαστεί να προσφύγει για λεφτά στους υπηκόους της «Βασίλισσας» και από την άλλη η ανταπόκριση των υπηκόων της.

Σίγουρα, ο Μάκης θα ήθελε ν’ αποχωρήσει από την «Βασίλισσα» έχοντας προηγουμένως κανονίσει τα πάντα όπως τα ονειρεύτηκε, δίνοντας τα «κλειδιά» στους υπηκόους της. Ωστόσο, η ίδια η ζωή τα σχεδίαζε διαφορετικά. Δεδομένου ότι τελικά κρινόμαστε από το πως διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις που μας προκύπτουν και όχι από τα όνειρα που κάναμε, ο Μάκης θα κριθεί από τον κόσμο και την Ιστορία τόσο για όσα έκανε όσο και γι’ αυτά που δεν έκανε. Μερικές, δε, φορές τα τελευταία είναι τα πιο σημαντικά για την τελική κρίση.

16 Απρίλη 2021
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 168 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΚΠΤΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ)